Van jezelf houden

Van jezelf houden..

Lukt ons niet door tegen jezelf te zeggen dat je zoveel van jezelf houdt.. Lukt ons niet door te proberen om zoveel mogelijk moois in jezelf te ontdekken en je hier op te richten.. Lukt ons niet door positieve affirmaties uit te spreken.. ‘I choose love’, kiezen voor liefde is heel mooi. Maar om werkelijk te kunnen kiezen voor liefde, richten we ons niet op liefde maar mogen we eerst volledig kiezen voor alles dat -nog- geen liefde is. Liefde opbrengen voor datgene waartoe je tot dan toe nog niet in staat was.
Zelfliefde

Van jezelf houden is houden van alles! Dat is dus ook houden van waar we in eerste instantie niet van houden. Houden van dat wat we afwijzen. Beperkende gedachten die we over onszelf geloven en die we steeds weer vanuit de buitenwereld op ons bord krijgen, waar we vervolgens heel hard ons best voor gaan doen om ze niet te ervaren. Om het tegendeel te bewijzen..
Ja, ook dat wat we niet willen zijn en wat we wegduwen als bijvoorbeeld ‘Ik ben niks waard’ of ‘Ik doe er niet toe’ mogen we gaan toelaten. Wanneer er een overtuiging in ons bestaat die bijvoorbeeld de ervaring van ‘niks waard zijn’ absoluut niet kan toestaan of wil voelen, mogen we dit alsnog gaan verwelkomen.
Kom er maar bij. Ik hou ook van dit deel. Ik ben bereid om dit te voelen en ik ben bereid om dit te Zijn, zodat ik deze overtuiging kan neutraliseren, zodat het spanningsveld eraf gaat en ik niet steeds krampachtig bezig ben het vermijden van iets dat ik niet wil. Ontspanning.. zodat de liefde die er altijd al was, ons kan bereiken.

Naast beperkende overtuigingen die delen van ons en ons leven buitensluit, kunnen er ook eigenschappen of zelfs kwaliteiten zijn die er niet mogen zijn. Sommige eigenschappen passen niet in ons plaatje dat zo mooi onze identiteit vormt welke ons houvast en veiligheid geeft. Bijvoorbeeld; Ik ben een lief zorgzaam meisje en daarom ben ik niet zelfstandig en krachtig. Ik blijf liever passief want dit houdt mijn plaatje kloppend.

We mogen openstaan voor alles! We kunnen zoveel zijn! En ja.. daar is soms geen touw aan vast te knopen. Niet in een hokje te plaatsen en geen hoogte van te krijgen! Dat is pas onze ware natuur.. Veelzijdigheid.. Alles mag en kan er zijn waardoor ontspanning optreedt..

Er hoeft niets buitengesloten te worden, weggeduwd of ontkent. Wanneer we dit doen, huist hier geen liefde. Is het hier donker. Ervaren we onze compleetheid niet en zijn we niet in verbinding met het leven! Ons leven. Wees bereid om alles te zijn.. En ja, soms kan dit heel angstig zijn en is de weerstand ten aanzien van een schaduwdeel (eigenschap, onverwerkt trauma of gevoel) zo groot, dat ons systeem er absoluut niet wil zijn. Zelfs zo groot, dat we er niet bij kunnen, of dat we er zelfs volledig onbewust over zijn. Dat het bestaat, komt naar voren via manipulatief of vluchtgedrag etc. Via nare gevoelens en explosieve reacties.

Dan heeft het tijd nodig. Wil niet te snel. Het enige aanknopingspunt dat je dan hebt, is dat bepaalde gedrag dat ik hierboven noem, en de nare gevoelens als bijv onrust of paniek. Hier kan je gedoseerd proberen bij te Zijn. Er langzaam in gaan afdalen wanneer jij dat aankan. Denk niet na over dat je iets moet ontdekken, dat je inzicht moet krijgen en laat al het ‘moeten’ los. Ga stapje voor stapje en omarm elk deeltje voorzichtig.

Vertrouw op het proces

Kijk jezelf en elk deel van jezelf in de ogen. Omarm, accepteer en laat toe. Alles. Dan zal je van jezelf houden.. steeds meer. Het leven gaat om ervaren.. van alles van jou en van alles van het leven. Zodat niets meer buitengesloten wordt..